Rusya yıllık vizesi

Rusya turist vizesi

Rusya yıllık vize çıkarılması birkaç aşamadan oluşan bir süreçtir. Rusya yıllık vize aslında vize tipi olarak “Ticari” amaçlı vizeler arasında yer alır. Business (İş amaçlı) vize türlerindendir. Rusya yıllık vize başvurusu yapıldıktan sonra 5 iş günü içerisinde Konsolosluk tarafından vizeli pasaportunuz tekrar geri verilmektedir.

Rusya yıllık vize işlemleri

Rusya yıllık vize
Rusya yıllık vize

Rusya yıllık vize işlemleri hem Rusya’da hem de Türkiye’de yürütülmektedir. Rusya tarafını ilgilendiren kısım Yıllık vizenin davetiye sürecidir. Rusya’da bulunan şirketimiz sizler için FMS’den onaylı bir davetiye hazırlamaktadır. Bu davetiye hazırlanması süresi en çok zamanı alan kısımdır. Bunun sebebi bir çok yabancı kişinin vize almak için başvuru yapması ve Rusya’da bürokratik işlemlerin yavaş ilerlemesidir. FMS (Федеральная Миграционная Служба) Rusya’daki ulusal göçmen bürosudur. Bu büronun (FMS) onayının olmadığı hiçbir davetiye mektubu Türkiye’de bulunan Konsolosluklar tarafından kabul edilmemektedir. Yani eskiden olduğu gibi bir Rus Vatandaşı veya bir Rus Şirketi “ben bu kişiyi davet ediyorum.” Diyerek hazırladığı antetli kağıda döktüğü bu davet mektupları artık geçerli değildir. Rusya vize işlemleri için Konsolosluğa veya VFS Global vize merkezine gittiğinizde sizlerden talep edeceği evraklar arasında bulunan davetiye eğer bu şartlara uygun değilse, başvurunuzu yapamayarak geri döneceksiniz.

Rusya vize evraklarını incelediğinizde Rusya yılık vize için gerekli olan evraklar arasında zaten pek fazla bir evrak göremezsiniz. Diğer ülkelerin vize evrakları çok daha fazladır. Örneğin bir Schengen vize başvurusunda bulunmak isteseniz sizden yüzlerce evrak talep edilir. Rusya yıllık vize davetiyesi şirkezimiz tarafından çıkarılır ve üstünde sizlerin Pasaport bilgieri yer alır. Ayrıca vize tipinin ismi; tek giriş, çift giriş, çok giriş olmak üzere belirtilir. Bu genellikle yıllık vize başvurularında çok giriş (Многократная) olarak yazar.

Ayrıca Rusya Federasyonu topraklarında kalabileceğiniz maksimum süreyi belirten (На срок Дней) bir hane vardır. Bu süre baz alınarak yani davetiye de yazan bu tarihe göre Rusya yıllık vizeniz pasaportunuza yapıştırılır. Bu sürenin ileri tarihli olması da mümkündür. Maksimum ileri tarihli çıkarılılacak vize tarihi 6 ay olabilir. Örneğin Ocak ayında bulunuyoruz siz ise Haziran’da yapılacak olan bir Fuara katılmak istiyorsunuz veya Haziran’da bir Ticari Toplantınız olacak. Bu durumda Ocak ayında davetiyeniz çıkarılır ancak davetiye üstünde vize başlangıç tarihi Haziran olarak yazar. Bunun öncesinden bu vize kullanılarak Rusya Federasyonuna giriş yapılamaz.

Rusya yılık vize için davetiye çıkarılması işleminden sonra Rusya tarafından işlemler bitmiş sayılır. Rusya yıllık davetiye 2 formatta olabilir. Bu tiplerden bir tanesi; Rusya yıllık elektronik davetiye ve diğeri Rusya yıllık davetiye sarı orijinal davetiyedir. Bu davetiyelerin ikiside aynı hükümde olup, her ikiside Konsolosluk tarafından kabul edilmektedir. Ancak burada belirtmek isterim ki, elektronik davetiyenin aslını Türkiye’ye ulaştırmaya gerek yok iken, sarı davetiyeler yani orijinal ıslak imzalı ve kaşeli davetiyeleri konsolosluğa getirme zorunluluğu vardır. Böyle olunca birçok kişi zaman kaybı ve bekleme ortaya çıkmasın diye elektronik davetiyeleri tercih etmektedir. Tabiki bazı durumlarda FMS bu davetiyeleri değiştirmekte ve kendi tercih ettiği davetiyeyi düzenlemektedir. Örneğin; bu ay ben elektronik davetiye veremiyorum Sarı Sayfalı davetiyelerden alın diyebilir. Bir sonraki ay tekrar elektronik olana geçebilir.

Rusya yıllık vize evrakları

Rusya yıllık vize evrakları çok fazla olmamakla birlikte dikkatle hazırlanması gereken evraklardır. Rusya vize evrakları hazırlanırken bu evrakların kontrolü dikkatli bir şekilde yapılmalı ve tutarsız, geçersiz görünen evraklar kullanılmamalıdır. Örneğin eskiyen, yıpranan veya sayfası yırtılmış bir pasaportunuz var ise bunu kesinlikle kullanamayız. Yine aynı şekilde eğer pasaport geçerlilik sayfası eğer altı aydan daha az bir süre ise yine Rusya vize evrakları hazırlanırken bu pasaportuunuzu kullanamazsınız. Rusya Federasyonu, İstanbul Konsolosluğu bu konuda katı kurallara sahiptir. Eğer pasaportunuzun bitiş süresi 5 ay 29 gün dahi olsa başvuruyu kabul etmemektedir. Bu yüzden eğer pasaportunuzda en az altı ay süre yoksa bu belge kullanılamaz.

Rusya vize evrakları arasında pasaportunuz ile birlikte bizlere teslim etmeniz gereken bir diğer evrak ise Fotoğraftır. Rusya vize fotoğrafı iki adet olmalı ve bu fotoğraf mutlaka 35mm-45mm ölçülerinde olmalıdır. Yine bu ölçülerde olan fotoğrafınızın mutlaka arka fonunun da beyaz renkte olması şarttır. Bazı durumlarda gelen fotoğrafların arkasında çiçek, böcek, orman ya da karışık renklerde bir perde bulunmaktadır. Bu fotoğrafları kesinlikle kabul etmemektedirler. Rusya vize fotoğraf 2 adet yeterlidir. Bunlardan bir tanesini tarayıp Rusya vize sayfasının üstüne çıkış almaktadırlar. Diğer fotoğraf ise tedbir amaçlı talep edilmekte. İlk fotoğrafta bir sorun ile karşılaşılması durumunda yedek olarak tutulmaktadır.

Rusya vize başvuru formu gelen Rusya davetiye evrakınıza göre doldurulur. Rusya vize başvuru formu online bir formdur. Bu form diğer bazı konsolosluklarda olduğu gibi çıkış alınıp üstüne el ile yazılan bir form değildir. Rusya vize başvuru formu online olup bir sihirbaz yardımıyla ilerleme metodu ile doldurulan bir formdur. Rusya vize başvuru formunda kişinin pasaport bilgileri, giriş çıkış bilgileri, davetiye hakkında bilgiler yer almaktadır. Tüm bu bilgilerin girişinin yapılmasının ardından başvuru formunun nereye gönderilmesi sorulur. Burada seçilecek merkez (VAC) İstanbul, Ankara, İzmir veya istenilen Konsolosluk seçilmektedir. Tüm bu formların ve doğru seçeneklerin seçilmesi ardından başvurunuz ilgili merkeze gönderilir. Rusya vize başvuru formunun da bir kopyası sizlere PDF doküman olarak iletilir. Çıkış alacağınız Rusya vize başvuru formu ilgili yerine günün tarihi ve imzanızın atılması gerekmektedir. Bu vize başvuru formu ile birlikte VAC (Visa Applicatin Center) merkezine gidip, orijinal evraklarınızı teslim edersiniz.

Kısaca özetlememiz gerekirse Rusya yıllık vize başvurusu için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir;

  • Pasaport: Pasaportunuzun en az altı ay geçerlilik süresi olmalı. Sayfalarında yırtık, eksik, yıpranmışlık olmamalıdır. Yıpranmış pasaportlar kabul edilmemektedir.
  • Vesikalık Fotoğraf: Rusya vize fotoğraf ölçüleri yukarıda belirtildiği gibi 35mm-45mm ebatlarında olmalı. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalı. Kesinlikle vesikalık olmalı ve Biometrik olmamalıdır.
  • Rusya Davetiyesi: Rusya vize davetiyesi mutlaka FMS onaylı olmalı. Manuel olarak yazılan davetiyeler ile karşılaştırılmamalıdır. FMS onaylı Rusya vize davetiyesi elektronik olmalı.
  • Rusya vize başvuru formu: Online başvuru yapıldıktan sonra bilgisayara indirilen Rusya vize başvuru formu printerdan çıkış alınarak en altta bulunan kutucuğa günün tarihi yazılmalı ve imza atılmalıdır. Başvuru formu iki sayfadır. Sayfanın tümü okunaklı ve anlaşılır olmalıdır. Aksi takdirde ilgili numaralar okunamayacağından dolayı başvurunuz kabul edilmez.

Rusya yıllık vize ücreti

Rusya yıllık vize ücreti aynı davetiye de olduğu gibi iki aşamadan oluşmaktadır. Rusya yıllık vize ücreti için Rusya’da FMS’ye ödenen belli harçlar bulunmaktadır. Rusya davetiyeniz çıkarılırken bu masraflar yapılır. Tüm masraflar bittikten sonra Rusya’dan davetiyeniz Türkiye’ye ulaşır. Bu aşamadan sonra İstanbul ofisimiz davetiyeniz ve Rusya vize evraklarınız ile birlikte Konsolosluktan veya VFS Global’den gerekli randevuları sağlar ve başvuru için bu kurumlara gider. Bu aşama en son Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosluğuna ilgili vize türüne göre sizin adınıza harçları yatırır. Burada ücretler davetiyenize göre farklılık göstermektedir. Örneğin; tek girişli vize davetiyesi 175$ iken, Çift girişli vize davetiyesi 250$ olabilir. Rakamlar tamamen temsilidir. Rusya yıllık vize ücreti tamamen giriş sayısına göre farklılık göstermektedir. Rusya yıllık vize ücreti 2019 yılında herşey dahil fiyatı 650$’dır. Bu ödeme iki taksit ile ödenmektedir. Birinci taksidi Rusya’da ki işlemlerin tamamlanması için olan 550$’lık kısımdır. Son kalan taksit ise Rusya Davetiye çıktıktan sonra İstanbul’da başvuru öncesi ödenecek kalan tutar 100$’dır. Rusya yıllık vize ücreti böylece 650$’a tamamlanmış olur.

Bu yazımızda kısaca Rusya Yıllık Vizesi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yazımızı tamamlarken son olarak bu vize tipi hakkında 2 noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Öncelikle birincisi Rusya yıllık vize ile Rusya’da ancak 6 ayda 90 gün kalabilme sınırı diğeri ise çok girişli olma avantajı.

  1. Rusya Yıllık Vize Kalma Süresi: Rusya’da Yıllık vize ile 365 gün içerisinde altı ay kalınabilir. Bu konuda doğru bilinen bir yanlış ise Giriş-Çıkış yapılması ile bu durumun düzeltilebileceği yönünde. Böyle bir şey asla mümkün değildir. Eğer 6 ay içerisinde 90 günlük periyodu tamamlamış ve ülkede bulunmuş iseniz. Mutlaka diğer 90 gününüzü Rusya Federasyonu sınırları dışında geçirmeniz gerekmektedir. Rusya Yıllık Vize (Действует 90 дней из каждых 180) üstünde bu şekilde yazmaktadır. Yani Действует: Valid, geçerlidir demek. Her 180 günde 3 ay geçerlidir manasındadır. Bu duruma uymayan kişiler için cezai işlem uygulanmaktadır. Bu sürenin yürürlükteki işlemi hakkında pek kimsenin bilgisi yoktur. Birçok kişi yıllık vize ile gidip bir sene kalarak gelmekte. Bir işlem uygulanmamaktadır. Ancak bazı durumlarda da çok dikkatli bir vize memuruna denk gelmesi durumunda işlem yapılmaktadır. Biz yine de müşterilerimize bu kurala uymalarını tavsiye ediyoruz.

  2. Rusya yıllık vize çok giriş ve ilk girişte belirlenen şehirlerden giriş yapılması şartı vardır. Yani Rusya davetiyeniz de olası ziyaret edeceğiniz beş şehir yazılmaktadır. Bu olası gideceğiniz şehirler ilk girişte belirlediğiniz şehirler olmalıdır. Daha sonrasında istediğiniz şehirden Rusya Federasyonu’na gidebilirsiniz. Rusya yıllık vize (Деловая) business vize tipi olduğu için iş amaçlı seyahatler için uygundur. Eğer ki senede 3-4 seferden fazla Rusya’ya gelip gitme olasılığınız varsa bu vize tipini almanız faydalı olacaktır. Çünkü Rusya turist vizesi harçları çok yüksek olduğundan 3 kere almanız durumunda aynı fiyata gelecektir. Genellikle ticari faaliyetle uğraşan kişiler ve ihracatçı şirketlerimiz için çok avantajlı olan vize tipi çok girişli yıllık Rusya vizesidir.

Rusya yıllık vize veya Rusya yıllık çalışma vizesi olsun. Diğer tüm vize tipleri ve evrakları için bizi aramınız ve doğru vize tipini birlikte belirlememiz doğru olacaktır. Eğer doğru vize tipi belirlenmez ise hem zaman kaybı hemde yanlış uygulamalar ile Rusya’da ki geleceğinizi tehlikeye atmış olursunuz. Rusya vize servisi için bizleri 7/24 gerek whatsapp hatlarımızdan gerekse ofis telefonlarımızdan arayabilirsiniz.

×